Gazdaság és pénzügyek

A BASIC INCOME-TÓL A FELTÉTEL NÉLKÜLI ALAPJÖVEDELEMIG

A Drabik Alapítvány rendezésében egy elöadást tartottam a feltétel nélküli alapjövedelem lényeges kérdéseiröl és ebben a történeti áttekintés mellett a hatásairól és néhány különleges megoldási módról is beszéltem.

Az elöadás teljes írott anyaga letölthetö ITT

A FELTÉTEL NÉLKÜLI ALAPJÖVEDELEM

Egy összeurópai civil kezdeményezés nyomán az alapjövedelem, vagy ahogy a németek nevezik a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésének kérdése a gazdasági élet és a politika napirendjére került. Ebben az írásban az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat foglaltam össze és igyekeztem bemutatni, hogy bevezetésének milyen mélyreható társadalmi és gazdasági következményei lesznek.

Az írás itt olvasható ill. letölthető.

A modern pénzrendszer valódi természete

Sok-sok évvel ezelőtt olvastam először Henry Fordnak azt a mondását, mely szerint „éppen elég, hogy az emberek nem értik országunk bank és pénzügyi rendszerét, mert ha megértenék, akkor biztos vagyok benne, hogy már a holnapi reggel előtt kitörne a forradalom”. Ez, a sok helyen idézett és olvasott gondolat, mindig is a fejemben maradt és gyakran próbálkoztam meg azzal, hogy legalább én személyesen próbáljak egy fajta megértésre jutni, a modern világ pénzügyi és banki rendszerével kapcsolatban. Nem könnyű feladat, mert ez a mai pénzrendszer értelmetlenül és fölöslegesen bonyolult. Így aztán nem csoda hogy szinte senki sem érti, sokan még azok sem, akik létrehozták, benne dolgoznak vagy tanítják annak működését. De lehet ugyanakkor cél is, hiszen egy bonyolult és értelmetlen rendszert sokkal nehezebb kiismerni és megérteni, mint egy egyszerűt és átláthatót. …
A teljes írás itt olvasható:
Takáts Péter A pénzrendszer valódi természete

Gondolatok a pénzügyi krízissel kapcsolatban

Ha a nemrég lezajlott, de sajnos még messze nem befejeződött, krízis utóéletét megvizsgáljuk, akkor azt láthatjuk, hogy a kormányok valójában nem használták ki azt a lehetőséget, ami minden krízisben benne rejlik. Ugyanis nem tanultak belőle, nem igyekeznek azt, amit eddig hibásan vagy rosszul tettek, másképpen csinálni, nem törekednek a mélyben rejlő és éppen a krízis által felszínre került problémák megoldására. Pedig bőven lett volna lehetőség az azóta eltelt időben a vizsgálódásra, az őszinte szembenézésre és a mélyben rejtőzködő okok feltárására. Ha ezt megtettük volna, akkor azt is láthattuk volna, hogy valójában nem is egy, hanem sokkal inkább három krízissel van dolgunk és ez a három együtt teremti meg a rendszer mindenki által megtapasztalt válságát…
A teljes írás itt olvasható: Takáts Péter Gondolatok a pénzügyi krízisről

Gondolatok az organikus gazdaságról

A XXI. század kóros és káros jelenségei mögött olyan jól meghatározható és jól felismerhető téves gondolatok és ideológiák vannak, melyek ma alapjaiban határozzák meg a gazdaság működését. Ezek a múlt században keletkezett gazdasági és pénzügyi elméletek az idő múlásával és sikertelenségük egyre nyilvánvalóbbá válásával szépen lassan dogmákká alakultak át és ma alapvetően ezek meghatározzák gazdasági és pénzügyi életünk gyenge teljesítményét és probléma megoldó képességének hiányát is. Ebben az írásban a szakma által megszokott, elfogadott és örökéletünek tekintett tételekkel szemben próbálok meg új fogalmakat és új szemlélet módot behozni, mert új szemlélet nélkül a jelenlegi gondolkodás által létrehozott betegségek és problémák nem gyógyíthatóak meg….
A teljes írás itt olvasható: Takáts Péter Gondolatok az organikus gazdaságról