Gazdaság és pénzügyek

Helyi Pénz Konferencia 2011

Napjaink súlyos gazdasági válsága és annak közeljövőben várható még súlyosabb következményei olyan lépések megtételét várják el, melyek képesek a kisebb és nagyobb közösségeket és annak tagjait is megvédeni. A konferencián ezért egy olyan új pénzhelyettesítő bevezetéséről beszéltünk, mely éppen a válságos helyzetben megkívánt gazdaságélénkítő, munkahelyteremtő hatással bír, és nagymértékben hozzájárulhat egy régió gazdasági függetlenségéhez.

A közösségi hatásokat elemző előadásomat megnézheted itt.

A modern pénz- és bankrendszer valódi természetéről

Sok-sok évvel ezelőtt olvastam először Henry Fordnak azt a mondását, mely szerint „éppen elég, hogy az emberek nem értik országunk bank és pénzügyi rendszerét, mert ha megértenék, akkor biztos vagyok benne, hogy már a holnapi reggel előtt kitörne a forradalom”. Ez, a sok helyen idézett és olvasott gondolat, mindig is a fejemben maradt és gyakran próbálkoztam meg azzal, hogy legalább én személyesen próbáljak egy fajta megértésre jutni, a modern világ pénzügyi és banki rendszerével kapcsolatban. Nem könnyű feladat, mert ez a mai pénzrendszer értelmetlenül és fölöslegesen bonyolult. Így aztán nem csoda hogy szinte senki sem érti, így sokan még azok sem, akik létrehozták és benne dolgoznak vagy tanítják annak működését. De ugyanakkor lehet, hogy ez is egy célja? Egy bonyolult és értelmetlen rendszert sokkal nehezebb kiismerni és megérteni, mint egy egyszerűt és átláthatót? Ebben az előadásban arra hívom a kedves látogatót, hogy tegyünk egy kísérletet a megértésre.

A film itt megtekinthető.

 

Gondolatok a spirituális gazdaságról

Azok a tévedések, melyek mind az elméletekben, mind pedig a gyakorlatban ehhez a beteg és hibás működéshez gazdasági és pénzügyi vezettek, egy téves szemléletre vezethetők vissza. Az összes tévedés alapja, hogy az emberek és a tudományos kutatók is mechanisztikusan tekintik nem csak a világot, hanem az abban zajló társadalmi és gazdasági folyamatokat is. Így aztán az élő szervezet folyamatait mechanizmusokként akarjak megérteni, elméleteiket logikai úton és a külsőleg megfigyelhető jelenségek alapján készítik el. Ez természetesen nem működhet, mert nincs összhangban a valósággal. Milyen módon lehet egy élő rendszert megközelíteni és leírni? Erről szól a Metaelméleti kisfilmek sorozatban felvett rövid előadás.

A film itt megtekinthető

ANYAGOK A FELTÉTEL NÉLKÜLI ALAPJÖVEDELEMRŐL

1./ Egy európai kezdeményezés kapcsán a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésének legérdekesebb gazdasági és morális kérdéseiről beszélgettünk Both Gáborral.

A film megtekinthető ITT. 

2./ A Budapest TV Közélet című műsorában 2013. december 13-án beszélgettünk a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésének kérdéseiről.

A beszélgetés teljes anyaga megtekinthető ITT

3./ EGY Feltétel Nélküli Alapjövedelem ELŐADÁS A DRÁBIK ALAPÍTVÁNY RENDEZÉSÉBEN, 2014, március

Drábik Alapítvány előadás Itt többek között azt is elmondtam, hogy a feltétel nélküli alapjövedelmet nem lelkes civilek találták ki, hanem már 1968-ben foglalkoztak vele olyan neves közgazdászok, mint pl. Milton Friedman. vagy James Tobin, mindketten Nobel-emlékdíjas közgazdászok. Hogy hogyan lett ebből végül civil kezdeményezés és mi a külömnség az amerikai és az európai felfogás között, erről is szó volt ezen az estén. Mindezek Drábik János szakértő és szélesen kitekintő kommentárjával.

Aki lemaradt az előadásról, az meg tudja nézni: ITT.